به گزارش نماینده به نقل از مهر، دکتر جعفر مهراد با اعلام این خبر افزود: پنج پژوهشگر برتر رشته مهندسی به ترتیب عبارت اند از داوود دومیری گنجی، استاد گروه مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، مهدی دهقان، استاد ریاضیات کاربردی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، مسعود سلیمانی، استاد دانشگاه تربیت مدرس، محمد علی شکرگزار، استاد بانک سلولی ایران و ریاض خراط، استاد دانشگاه صنعتی نفت.
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری افزود: اسکوپوس بزرگترین پایگاه اطلاعاتی استنادی است که مجلات علمی، کتاب ها و مجموعه مقالات کنفرانس ها را تحت پوشش دارد. در حال حاضر این نظام استنادی ۵۳ میلیون رکورد از حدود پنج هزار ناشر را که در کشورهای مختلف جهان فعالیت دارند ثبت و نمایه سازی می کند.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: از آنجا که پژوهش به طور فزاینده جهانی، بین رشته ای، تیمی و گروهی شده است، پژوهشگران می توانند با استفاده از سیستم هایی مانند اسکوپوس به تحقیقاتی که در دانشگاه ها و موسسات پژوهشی جهان صورت گرفته دسترسی داشته باشند.
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری افزود: رشته مهندسی از رشته هایی است که به شدت مورد نیاز صنایع کشور است. این رشته در دانشگاه های بزرگ کشور تدریس می شود. در رشته های گوناگون این حوزه تحقیقات مختلف انجام می گیرد و از نتایج حاصله مقالات متعددی در نشریات بین المللی منتشر می شود. اتفاقا حضور اساتید و پژوهشگران این دو حوزه در کنفرانس ها و سمینارهای ملی و بین المللی نیز در خور توجه است.
وی یادآور شد: تعداد مدارکی که از دانشگاه ها، موسسات تحقیقاتی و انجمن های علمی ایران تاکنون در رشته مهندسی در پایگاه استنادی اسکوپوس ثبت و نمایه سازی شده ۱۳۶۲۴ مقاله است. بر این اساس رتبه ایران از نظر تولید علم در رشته مهندسی در پایگاه استنادی اسکوپوس ۱۹ است.
این استاد علم اطلاعات و دانش شناسی گفت: ایالات متحده با تولید ۳۷۸۶۷۹ مدرک، رتبه اول جهان را در اختیار دارد. رتبه های دوم تا دهم به ترتیب به چین، انگلستان، آلمان، ژاپن، کانادا، فرانسه، ایتالیا، هندوستان و استرالیا تعلق دارد.
وی خاطر نشان کرد: در فاصله بین استرالیا رتبه (۱۰ ) و ایران (۱۹) کشور های کره جنوبی، اسپانیا، هلند، تایوان، روسیه، برزیل، سوئیس و سوئد قرار دارند. بدین ترتیب در بین ۱۹ این کشور تنها دو کشور هندوستان و برزیل جزو کشور های در حال توسعه اند و ایران از این نظر در تولید علم در رشته مهندسی در جمع کشورهای پیشرفته و نوظهور علمی قرار دارد.
مهراد اظهار داشت: رتبه ۲۰ به کشور بلژیک (۱۰۱۷۴ مدرک) تعلق دارد. رتبه های ۲۱ تا ۲۵ نیز در اختیار لهستان، مالزی، سنگاپور، ترکیه و اتریش است. تعداد مدارک ترکیه در رشته مهندسی ۹۱۲۶ مدرک است و رتبه جهانی آن ۲۶ است. رژیم اشغالگر قدس با ۸۰۹۴ مدرک رتبه ۲۶ تولید علم رشته مهندسی را در دست دارد.
وی ادامه داد: در بین کشور های اسلامی که در تولید علم رشته مهندسی در اسکوپوس حضور دارند بعد از ایران و ترکیه به ترتیب (دارای رتبه های ۱۹ و ۲۴ ) می توان از کشور مصر نام برد که با ۳۷۶۱ مدرک رتبه ۴۰ تولید علم جهان را به خود اختصاص داده است.
مهراد عنوان کرد: جالب است به این نکته اشاره کنم که از مجموع ۱۳۶۲۴ مدرک در رشته مهندسی، ۶۸۲۳ مورد مربوط به مقالات کنفرانس ها و ۶۴۳۴ مورد مربوط به مقالات نشریات علمی است.
وی با اشاره به ترکیب موضوعی مقالات منتشر شده در حوزه مهندسی گفت: از مجموع ۱۳۶۲۴ مدرک، تعداد ۸۰۹۸ مدرک در رشته مهندسی، ۲۶۹۳ مدرک در حوزه علوم کامپیوتر، ۱۶۳۲ مدرک در حوزه مهندسی شیمی، ۱۱۹۵ مدرک در حوزه علم مواد و ۱۱۷۲ مدرک در حوزه علوم زمین و سیارات به رشته تحریر درآمده است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: از نظر پراکندگی زمانی تعداد مدارک منتشر شده در سال ۲۰۱۱ تعداد ۲۲۰۰ مدرک، در سال ۲۰۱۲ تعداد ۲۳۰۰ مدرک، در سال ۲۰۱۳ تعداد ۲۰۲۱ مدرک، در سال ۲۰۱۴ تعداد ۱۱۶۳ مدرک است. برای سال ۲۰۱۵ نیز تا گزارش این خبر دو مقاله در مجلات بین المللی منتشر شده است.
نظر شما